Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hon får pris för betydelsefulla insatser inom humaniora

Nyhet: 2017-05-11

Anna Blennow, universitetslektor i latin, tilldelades det Lagergrenska priset 2017 för "betydelsefulla insatser genom att öka intresset för humanistiska studier med anknytning till Rom och Italien och för den verksamhet som bedrivs vid Svenska Institutet i Rom”.

Priset delas ut av föreningen Svenska Rominstitutets Vänner.

– Det känns förstås väldigt hedrande att få ett så prestigefyllt pris. En av de tidigare pristagarna är till exempel Birger Bergh, legendarisk latinprofessor i Lund som jag läste min allra första latinkurs för 1993.

Det överräcktes av kronprinsessan Victoria vid en ceremoni på prins Eugens Waldemarsudde i samband med föreningens firande av sin 80-årsdag, den 8 maj.

– Med tanke på att hennes farfarsfar Gustaf VI Adolf var mycket intresserad av Rom och en av dem som var med om att grunda Svenska Institutet i Rom för nästan hundra år sedan kändes det fint. Inom ämnet latin här på institutionen har jag också varit med om att utveckla flera kurser i Rom för våra studenter, och Svenska Institutet är en viktig och dynamisk knutpunkt för vår verksamhet där.

Prismotiveringen löd: ”Det Lagergrenska priset 2017 går till latinisten Anna Blennow som med sin vassa penna förmedlar i en rad olika fora en poetisk bild av både den klassiska antiken och dagens Italien. Blennow har författat monografier, vetenskapliga essäer och tidningsartiklar samt medverkar i de nya sociala medierna och gör således en avgörande insats för att öka intresset för de humanistiska studierna. Genom det stora forskningsprojektet om guideböcker till Rom, ’Topos and topography: Rome as the guidebook city’, har Blennow riktat uppmärksamheten mot den forskning som bedrivs vid Svenska Institutet i Rom. Projektet har också resulterat i en utställning på universitetsbiblioteket i Uppsala, en katalog och en välbesökt internationell konferens på institutet. Anna Blennow förverkligar som få andra universitetens tredje uppgift, det vill säga att förmedla till en bred publik sina djupa kunskaper i humaniora med anknytning till Rom och Italien.”

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2013-02-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://sprak.gu.se/Aktuellt/nyheter/fulltext//hon-far-pris-for-betydelsefulla-insatser-inom-humaniora.cid1464984
Utskriftsdatum: 2018-02-24