Apokalypser och dystopier i populärkulturen

Nyhet: 2019-12-05

Den nya antologin "Broken Mirrors: Representations of Apocalypses and Dystopias in Popular Culture" beskriver hur apokalypser och dystopier representeras i populärkulturen.

Berättelser om dystopiska samhällen och jordens undergång är inget nytt; men under de senaste åren har det skett en till synes kraftig ökning av denna typ av tema inom litteratur, konst, serietidningar/grafiska romaner, videospel, TV-program osv. Skälen till detta är inte helt uppenbara; det kan delvis vara ett resultat av ångesten efter 9/11, den ökande förekomsten av extremt väder och/eller miljökatastrofer, kaotiska fluktuationer i ekonomiska system världen runt och det osäkra och växlande politiska landskapet i väst i allmänhet. Genom tvärvetenskapliga undersökningar av detta mycket aktuella och genomgripande tema presenterar denna antologi olika vinklar på huvudämnet genom kritiska analyser av utvalda verk av fiktion, film, TV-program, videospel och mer.

- Boken är främst avsedd för litteraturvetare, språkvetare, kulturvetare osv, men kan också intressera en allmän publik som vill veta mer om hur apokalypser och dystopier representeras i populärkulturen, säger Joe Trotta, en av redaktörerna, och medförfattare.

I denna antologi medverkar flera medarbetare (både från förr och nu) från institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet: Joe Trotta (red.), Zlatan Filipovic (red.), Houman Sadri (red.), Linda Flores Ohlson, Emelie Jonsson, Iril Hove Ullestad och Gabriela Mercado

Länk till boken: https://www.routledge.com/Broken-Mirrors-Representations-of-Apocalypses-and-Dystopias-in-Popular/Trotta-Zlatan-Sadri/p/book/9780367235918

AV: