• Internationellt forskningsprojekt om bantuspråk får 5,6 miljoner

[2019-11-05] Projektet "Att ta eller gå sönder ¿ en studie av valensminskande strategier i centraltanzaniska bantuspråk.¿ har beviljats 5,6 miljoner kronor av Vetenskapsrådet. Malin Petzell, forskare i afrikanska språk samt viceprefekt för utbildning på forskarnivå vid institutionen för språk och litteraturer är projektledare.

• Hur ska vi hantera Kina?

[2019-09-30] På 30 år har Kina utvecklats från att vara en marginell aktör inom forskning och utveckling till att idag vara en av de mest betydande forskningsnationerna i världen. Men Kina är också en hård diktatur. GU Journalen frågade två experter hur man som forskare och lärare bör förhålla sig till landet.

• Tusenårigt perspektiv på hållbarhet

[2019-09-30] Jorden längs med floderna i Amazonas är svart, rik på näring men också på keramik. Här har människor bedrivit jordbruk och levt i bysamhällen i drygt 2 000 år, berättar arkeologen Christian Isendahl. - Tvärtemot vad många tror är alltså Amazonas till stora delar ett kulturlandskap. Detta är bara ett exempel på hur de historiska vetenskaperna, genom att studera relationerna mellan människa och miljö över lång tid, kan bidra till hållbarhetsforskningen.

• Restplatser - utbytesstudier vårterminen 2020

[2019-09-16] Humanistiska fakulteten öppnar nu för en ny möjlighet för dig som vill söka utbytesstudier till vårterminen 2020. Sista ansökningsdag är 1 oktober, inklusive uppladdning av nödvändiga dokument.

• Ny bok visar olika sidor av det växande området ekokritik

[2019-06-27] Inom ekokritik studeras hur människor i till exempel texter och filmer samspelar med det icke-mänskliga, som djur, växter, hav och sand. Nu kommer en ny antologi om ekokritik där fem medarbetare vid Göteborgs universitet har skrivit varsitt kapitel.