• Professor Laura Downing tilldelas NIAS-stipendium

[2020-05-25] -Detta innebär att jag på sikt får möjlighet att sammanställa en databas, som gör det lättare att forska på konsonantfonemsystem i afrikanska språk, säger Laura.

• Anna Svensson Humanistiska fakultetens hedersdoktor 2020

[2020-05-19] Humanistiska fakultetsstyrelsen har beslutat att utnämna universitetsbibliotekarien Anna Svensson till Humanistiska fakultetens hedersdoktor 2020. Hennes mångåriga arbete med och engagemang för Iberoamerikanska biblioteket har betytt mycket för att samlingen kunnat räddas kvar.

• Göteborgs universitet inleder hösten 2020 digitalt

[2020-05-12] För att minska smittspridningen av det nya coronaviruset kommer Göteborgs universitet att inleda höstterminen med i stort samma restriktioner som nu. Det vill säga att som huvudregel kommer distansundervisning och tillfälligt hemarbete att fortsätta åtminstone fram till 31 oktober. Detta beslutade rektor under måndagen.

• Översättningar som utgår från läsarnas referensram kan fungera bättre

[2020-02-07] En översatt roman har mycket att vinna på att läsas som ett självständigt verk snarare än ett verk som står i relation till ett original. Det visar en ny avhandling i slaviska språk.

• Centrum för digital humaniora startar föreläsningsserie om AI

[2020-01-28] Under våren 2020 kommer CDH att ge åtta föreläsningar som på något sätt anknyter till artificiell intelligens. Syftet är främst att lyfta den AI-forskning som bedrivs vid Humanistiska fakulteten, men några externa gäster har också bjudits in. Först ut är Andreas Ekström, årets talare 2019, som kommer att tala om digitaliseringens utmaningar: "Sju sätt att äga världen" den 15 januari.