Skriftförmedling i det tidiga Italien

Seminarium, Föreläsning

Karin Westin Tikkanen, Uppsala universitet, gästföreläser inom forskningsområdet Språk och förmedling vid institutionen för språk och litteraturer. Alla intresserade är välkomna!

Titel: Skriftförmedling i det tidiga Italien, steg 1: greker och etrusker, och alla de andra

Abstract:
Skrivkunnigheten nådde den apenninska halvön någon gång under sent 800-tal f.v.t., i och med att de grekiska stadsstaterna började kolonisera landet i väster. Det grekiska alfabetet hade utvecklats inte långt dessförinnan, och grekerna själva hade ännu inte skapat någon omfattande skriftlig tradition - men däremot ett antal olika grekiska alfabeten, anpassade till de olika grekiska dialekterna. Under loppet av ett par hundra år grundade grekiska handelsmän ett antal bosättningar utmed den italienska väst- och sydkusten, samt på Sicilien, och i var och en utav dessa introducerades det alfabete som används i hemstaden i fråga.

Det kan med andra ord ha varit så att de tidiga folkslagen i Italien inte mötte en enhetlig form av skriften, utan ett antal olika alfabeten. Med tiden utvecklades också ett antal regionala alfabeten, från nord till syd, som skiljer sig åt vad gäller i vilken grad den ¿ursprungliga¿ skriften, den grekiska, förändrats och anpassats för att nedtecknandet av ett annat språk än det för vilket skriften först anpassats.

I forskningsprojektet Antika stavningsreformer: alfabetet i förändring på den apenninska halvön (VR, 2016-2019) studerar och analyserar jag de olika förändringar som ägt rum i ett antal av dessa tidiga alfabeten, och jag försöker kartlägga på vilket sätt skriftanvändarna gått till väga i jakten på ¿det perfekta alfabetet¿.

Föreläsare: Karin Westin Tikkanen, Uppsala universitet

Datum: 2017-12-05