Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

INSTÄLLT Den arabiska grammatiktaditionen och skillnader i grammatisk analys

Seminarium

Sättet på vilket man inom den arabisk-islamiska kultursfären analyserar det arabiska språkets grammatik skiljer sig markant från hur man vanligen analyserar samma språk vid västerländska universitet. Dessa två analysmetoder bygger på olika underliggande idéer om hur grammatiska regler opererar och hur språkets beståndsdelar är kategoriserade.

Även relativt enkla grammatiska termer, såsom benämningar på ordklasser eller grundläggande syntaktiska positioner, är sällan direkt översättbara mellan traditionerna. Ofta är de förrädiskt översättbara: en västerländsk term kan vid första anblick tyckas överensstämma med en arabisk term, men visar sig sedan inte kunna appliceras på samma sätt. I presentationen ger jag en kort introduktion till den arabiska grammatiktraditionen och diskuterar några exempel på svåröversättliga termer som illustrerar bakomliggande teoretiska skillnader.

Studiet av dessa skillnader är intressant i sig, men det har också en praktisk aspekt. Personer som lär sig arabiska inom en av de två traditionerna har ofta begränsade kunskaper om den andra, vilket försvårar kunskapsutbyte över traditionsgränserna och skapar trösklar för personer som på grund av migration eller utlandsstudier konfronteras med den andra grammatiktraditionen.

Föreläsare: Andreas Hallberg, universitetslektor, Institutionen för språk och litteraturer, Göteborgs universitet.

Datum: 2020-03-20

Tid: 13:30 - 14:00

Kategorier: Humaniora

Plats: Humanisten,Renströmsgatan 6
J222

Evenemangslänk: Läs mer om INSTÄLLT Den arabiska grammatiktaditionen och skillnader i grammatisk analys

Kontaktperson: Benjamin Lyngfelt

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2013-02-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?