Tourism and Leisure: Language, Commodification and Segregation

Workshop

Välkommen till en heldagsworkshop med titeln Tourism and Leisure: Language, Commodification and Segregation. Med detta arrangemang vill Institutionen för svenska språket och Institutionen för språk och litteraturer samla forskare från olika discipliner som har ett gemensamt intresse för att förstå sociala processer för kommodiering och segregation i förhållande till den byggda miljön, särskilt i samband med turism och andra fritidsmetoder.

We'd like to invite you to a full-day workshop organized by the Department of Swedish in collaboration with the Department of Languages and Literatures at the University of Gothenburg and generously financed by STINT (the Swedish Foundation for International Cooperation in Research and Higher Education).

Under the title Tourism and Leisure: Language, Commodification and Segregation the workshop seeks to bring together scholars from a variety of disciplines: cultural geography, media/communication studies, urban studies and sociolinguistics who share a common interest in understanding social processes of commodification and segregation in relation to the built environment, particularly in the context of tourism and other practices of leisure. Showcasing examples from Denmark, Israel, Palestine and Sweden, the workshop seeks to open up a transdisciplinary discussion on urban spaces and the processes that shape them.

SPEAKERS AND TOPICS:

Esther Schely-Newman (Hebrew University of Jerusalem): Contested space, contested languages: Hebrew, Arabic, and English in Jerusalem.

Onna Segev (Hebrew University of Jerusalem): Across the Crosswalk: The evolution of pedestrian signals.

Tommaso M. Milani (University of Gothenburg and Umeå University) and Muzna Awayed-Bishara (University of California, Los Angeles and Hebrew University of Jerusalem): Commodified necropolitics.

Martha Sif Karrebaeck and Marie Maegaard (University of Copenhagen): The meaning and value of Bornholmian food: Authenticity, distinction, nostalgia and the exotic.

Helena Holgersson (University of Gothenburg) and Catharina Thörn(University of Gothenburg): Negotiating the past and the future: Territorial stigmatisation and city branding.

Johan Järlehed (University of Gothenburg), Helle Lykke Nielsen (Syddansk universitet), Maria Löfdahl (Institute for Language and Folklore), Tommaso Milani (University of Gothenburg and Umeå University), and Tove Rosendal (University of Gothenburg): The role of language in segregation and gentrification processes: Linguistic landscapes in Gothenburg.

Datum: 2019-09-23

Kategorier: Humaniora