"They've got a nice way of talking them": the ProTag Construction in British English

Föreläsning, Seminarium

Gemensamt seminarium inom forskningsområdet Språkliga strukturer vid institutionen för språk och litteraturer och Grammatikseminariet vid institutionen för svenska språket. Alla intresserade är välkomna!

Abstract:
A number of different types of tag expression exist in British English, including question tags (It was good fun, wasn't it?) and subject-verb tags (It was good fun, it was.). Although not widely discussed in the literature, lone pronouns can also be used as tags in conversational British English:

(1)
a. It was good fun, that. (BNC-B24/2478)
b. And they're all gonna tell lies and it's gonna be the dirtiest election that there's ever been, this. (BNC-KCF/255)

(2)
a. I think it's nice, me.(BNC-KCX/3829)
b. They're a rough lot, them. BNC-AT7-2219)

In this paper, I present research on the form and functions of ProTags based on data drawn from written and spoken corpora of British English, including the British National Corpus (BNC). These data show that the full range of demonstrative pronouns (1) and personal pronouns (2) can appear as ProTags, but that it is the demonstrative singular pronouns that are most requently attested. I examine characteristic features of the ProTag, its antecedent, and its "host", along with the construction's possible functions, and consider the extent to which the British English ProTag Construction may be similar to constructions found in other languages including French and Norwegian.

Föreläsare: Louise Mycock Somerville College, University of Oxford

Datum: 2018-10-25

Kategorier: Forskning, Språk, Humaniora, Lingvistik

Arrangör: institutionen för språk och litteraturer och institutionen för svenska språket