Trender och traditioner: rysk skrift på 1700-talet

Seminarium, Föreläsning

Seminarium inom forskningsområdet Språk i samhällskontext vid institutionen för språk och litteraturer. Alla intresserade är välkomna!

1700-talet brukar utpekas som en omvälvande period i det ryska språkets historia. Detta gäller även på skriftens område. Tsar Peter I (1672-1725) lät under början av seklet införa en ny tryckstil, baserad på västeuropeisk antikva, som helt bröt med tidigare traditioner. Fram till 1710-talet hade man använt en stil som ytterst hade sina rötter i medeltida bysantinsk uncial.

Hittillsvarande forskning har nästan uteslutande koncentrerats på tryckta texter. På handskriftens område levde äldre skrifttraditioner däremot kvar under nästan hela 1700-talet, inte bara inofficiellt, utan även i den centrala kejserliga administrationen.

I föredraget uppmärksammas frågor om läs- och skrivkunnighet i 1700-talets Ryssland, paleografi, distribution av tryckta böcker och tidningar m.m.

Litteratur

Rosén, T., 2015. «Отмирание надстрочных знаков (на материале дипломатической корреспон-денции XVIIIвека)». In: Hanne Martine Eckhoff and Thomas Rosén (eds.) Книгамъ но есть неищетная глубина: Essays in Honour of Irina Lysén. Uppsala: Uppsala University. Pp. 184-197.

Föreläsare: Thomas Rosén, Göteborgs universitet

Datum: 2018-09-20