Festival: Japanska språket i popkultur

Temadag

Kan du japanska motsvarigheter för "jag" för olika manga- och anime-figurer (t ex gammal man, ung dam och samuraj)? Har du undrat varför de pratar så olika? Prof. Kinsui, skaparen av konceptet "rollspråk" förklarar för dig!

Kom i cosplay, uppklädd, eller bara som du är!

Observera att det inte finns omklädningsrum tillgängligt, så klä dig i cosplay hemma eller någon annanstans utanför universitetet.

Det är förbjudet med cosplay som skulle besvära eller störa föreläsningarna (t ex med fejkvapen, med ljud, mm)

Program:

• 13:00 - 14:15 Prof. Satoshi Kinsui (Osaka universitet) Role Language, Character Language and Structure of Fiction (Föreläsningen ges på engelska)

• 14:15 - 14:45 Sebastian Lindskog (masterstudent, Osaka universitet) Rollspråk i svenska

• 15:00 - 16:00 Prisutdelning för översättningstävling och Cosplay-fotografering (För mer information: https://sprak.gu.se/samverkan/tavling)

Satoshi Kinsui was born in Osaka in 1956 and studied Japanese linguistics at the Graduate School of Tokyo. Since then, the author has conducted research on the history of the Japanese language, especially the history of grammar. In 2006, the author's book Nihongo Sonzai Hyogen no Rekishi (= History of Existential Expression in Japanese, Hituzi Syobo) was awarded the Shimmura Izuru Prize, which is granted for research excellence in Japanese language studies. The concept of role language emerged from a description of the use of the verb, oru, which is related to existential expressions. In 2003, he published Baachal Nihongo Yakuwarigono Nazo (= Virtual Japanese ¿history of roll language, Iwanami Shoten), which made the concept of role language widely known. This book was translated into English in 2017 and published by Osaka University repository. In addition, he has written many papers on role language and the history of Japanese language.

Evenemanget finansieras av stiftelsen SA Hedlunds föreläsningsfond och forskningsområdet Språk och förmedling (översättning) vid institutionen för språk och litteraturer.

Föreläsare:

Prof. Satoshi Kinsui, Osaka universitet