Sofia García Nespereira: "'¿Es que crees que estoy loco?' La narración de la conciencia en tres novelas de Ramón Hernández"

Disputation. Spanska.

Disputation.

Ämne: Spanska

Opponent: Professor emeritus Klaus Meyer-Minnemann, Universität Hamburg

Betygsnämnd: Professor Ana Bundgaard, Aarhus universitet, Docent Carla Cariboni Killander, Lunds universitet, FD Miguel Carrera Garrido, Marie Curie-Sklodowska University

Ordförande: Professor Andrea Castro, Göteborgs universitet

"Tror du att jag är galen?" Berättandet av karaktärens medvetande i tre romaner av Ramón Hernández
Den spanske författare Ramón Hernández romaner skapar ofta en dubbeltydighet kring vad som har hänt huvudkaraktären: är handlingen inbillad eller äger den verkligen rum i romanens värld? Karaktären presenteras som psykiskt sjuk men är det verkligen så? I denna avhandling argumenterar Sofía García Nespereira att det är läsaren själv som har sista ordet om detta. I berättelsen finner vi en karaktär som av sin omgivning ses som galen, men å ena sidan finns det signaler som tillåter läsaren att läsa fram motstridiga versioner. Utifrån den kognitiva narratologin utforskar avhandlingen hur texten konstruerar denna tvetydighet samt hur, genom olika strategier, den inbjuder läsaren att tillskriva karaktärerna ett medvetande. Den textnära analysen visar hur romanerna befrämjar en läsning där läsaren uppmanas att inta karaktärernas position och känna med dem. Detta kommer att inverka i läsarens uppfattning av karaktärens påstådda galenskap, som därmed blir problematiserad.

Datum: 2017-12-15

Tid: 10:15