Vägra skriva. Melville's "Bartleby, the scrivener" och litteraturen som kulturteknik

Seminarium, Föreläsning

Thomas Götselius, Stockholms universitet, gästföreläser inom seminarieserien Skrift och samhälle som ingår i forskningsområdet Språk och förmedling vid institutionen för språk och litteraturer. Alla intresserade är välkomna!

Abstract:

I den här föreläsningen utgår jag från ett banalt faktum, nämligen att all litteratur förutsätter en skrivakt, och en lika enkel iakttagelse, nämligen att samma skrivakt sällan blir föremål för litteraturvetenskapligt intresse. Men vad innebär det då att skriva? Och betyder det något på vilket sätt eller med vilka hjälpmedel författaren skriver? Trots att mediala perspektiv på senare tid integrerats i litteraturvetenskapen ses skrivandet vanligen som en rent transparent operation. Vad medieteorin tydliggör är emellertid att det sätt som något överförs påverkar vad som låter sig överföras. Detta öppnar för en problematisering av litteraturen där skrivaktens tekniska prestanda eller historiska singularitet hamnar i centrum. Men hur ska en sådan analys begreppsliggöras och vilka blir dess konsekvenser? I föreläsningen diskuterar jag dessa frågor med hjälp av det kulturteknikbegrepp som utvecklats i den samtida medieteorin och Herman Melvilles novell "Bartleby, the Scrivener" (1853).

Föreläsare: Thomas Götselius, Stockholms universitet

Datum: 2017-11-30