Writing Systems and Language Contact

Föreläsning, Seminarium

Florian Coulmas, Universität Düsseldorf and German Institute for Japanese Studies, gästföreläser inom seminarieserien Skrift och samhälle, forskningsområdet Språk och förmedling, vid institutionen för språk och litteraturer. Alla intresserade är välkomna!

Languages in contact always co-exist in hierarchies, reflecting historical processes of adaptation and power relations between their speakers. This paper considers language contact in the written mode from the point of view of choice, that is, choice of language and choice of writing system. A wider range of factors that have a bearing on choice in contact situations of languages and their writing systems must be taken into consideration: political, social, linguistic and ideological. Examples of each kind from the Eurocentric and Sinocentric worlds are discussed and compared with each other. Particular attention is paid to the relationship bilingual writers create between the units of two languages and two writing systems which, from a sociolinguistic point of view, is seen as indicative of the status and function of the languages involved.

Föreläsare: Prof. Dr. Florian Coulmas, Universität Düsseldorf and German Institute for Japanese Studies, Tokyo

Datum: 2017-11-09

Kategorier: Humaniora, Forskning