Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Läs ryska i Estland

Ta chansen att studera fortsättningskurs i ryska vid Narva College i Estland under sommaren!

Sveriges ambassad i Tallinn har, med stöd från Svenska Institutet, genomfört ett antal insatser som syftar till att bidra till ökade kontakter mellan Sverige och den ryskspråkiga befolkningen i Estland. I detta sammanhang erbjuder institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet, i samarbete med ambassaden, ryskundervisning vid Narva College i nordöstra Estland på gränsen till Ryssland. Sommaren 2016 genomfördes den första kursen, som blev väldigt uppskattad (se intervju med student längre ner på denna sida).

Detta är en unik möjlighet att studera ryska i en ryskspråkig miljö. I Narva är 90 procent av befolkningen rysktalande. Narva som stad har dessutom en speciell betydelse för de historiska kontakterna med Sverige och för studiet av äldre slaviska texter i Sverige. Ryskstudier i Narva kan vara första steget för svenska studenter att få ett kontaktnät i den ryskspråkiga världen.

För att få tillfälle att praktisera det ryska språket kan frivilligt volontärarbete (på museum eller liknande) eller tandemutbyte med lokala studenter komma att erbjudas utöver studierna.

Kursens upplägg

Kursen i ryska på fortsättningsnivå är förlagd till Narva 5-25 juni. Därefter ingår två veckors självstudier med examination i form av inlämningsuppgift i Sverige.

Kursen består av språkstudier men det ingår även föreläsningar om rysk kultur, politik och ekonomi. Sommarkursen motsvarar RY1221, Ryska fortsättningskurs Etapp 3, 7,5 hp, och berättigar till studiemedel.

Kursplan för RY1221, Ryska fortsättningskurs Etapp 3, 7,5 hp

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs godkänd RY1122 eller motsvarande.

Ansökan

Sök via www.antagning.se senast den 15 mars.

Har du frågor?

Kontakta Karin Wester, studievägledare för ryska

Om Narva College

Narva College, som är en del av Tartus universitet, har specialiserat sig på språkundervisning och utbildar framför allt studenter som ska bli lärare i flerspråkiga skolor. Narva har ett unikt läge på gränsen till Ryssland och Narva College har samarbetspartners både i öst och väst. Narva College ligger idag en ny arkitektoniskt spännande byggnad med moderna studielokaler.

Broschyr: Welcome to Narva College! (pdf)

Boende

Narva College har ett mindre studenthem som är tillgängligt även för internationella studenter, men en plats i studenthemmet är inte garanterad.

Andra tillgängliga boendeformer:

Läs mer om boende i Narva: http://www.narva.ut.ee/en/studies/living-narva (länk till Narva College: Living in Narva)

Flyg med rabatt

Via flygbolaget Nordica kan du som student få rabatt. En tur och returbiljett från Stockholm kostar då från 89,99 EUR. Boka via info@nordica.ee och ange koden YOUTH.

Läs mer om Nordicas ungdomspriser.

Om Narva

Narva har knappt 70 000 invånare och är Estlands östligaste stad. I Narva finns fästningen Hermann, landets bäst bevarade slott, med utsikt över en stor, slingrande flod, som utgör gränsen mellan Estland och Ryssland. Den närliggande kurorten Narva-Jõesuu ligger vackert belägen vid havet med en lång sandstrand.

Narva ligger ungefär mitt emellan Tallinn och S:t Peterburg och är en blandning och integration av estnisk och rysk kultur. En gång fanns utmärkta exempel på europeisk barockarkitektur i Narva. Staden skadades dock svårt under andra världskriget och man fick nästan bygga om den från grunden igen. Numera finns här exempel på klassisk arkitektur från sovjettiden.

Sverige och Narva

I landets äldre historia finns mycket som knyter an till Sverige och svensk historia, inte minst från perioden 1561-1710 då Estland tillhörde Sverige. Esterna kallar ofta denna period för "den gamla goda svensktiden".
Under det svenska storhetsväldet blomstrade handel och industri i städerna Tallinn och Narva. Gustav II Adolf inrättade universitetet i Tartu 1632, som Narva College idag är en del av. Den stora satsningen på folkundervisning ledde dessutom till att de flesta estniska ungdomar kunde läsa i slutet av 1600-talet.

I början av 1700-talet utbröt stridigheter mellan Sverige och Ryssland i det stora nordiska kriget. Det var i det berömda slaget i Narva som Karl XII den 20 november 1700 slog tsar Peters arme. Tio år senare tog Ryssland emellertid Estland i sin besittning och landet överlämnades formellt av Sverige vid freden i Nystad 1721. Idag påträffas det ”Svenska lejonet” i staden som ett minnesmärke över Karl XII framgångar på slagfältet. Minnesmärket förstördes under andra världskriget, men återinvigdes år 2000.

Studievägledning

Karin Wester

Se telefontider och besökstider

Adress: Renströmsgatan 6, plan 4, korridor F

E-post: studievagledning.slaviska@sprak.gu.se

FAQ - vanliga frågor och svar

Oskar berättar om sommarkursen i ryska i Narva, Estland

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2017-03-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?