Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Läs en termin i Amman

Om du studerar arabiska vid Institutionen för språk och litteraturer (SPL) så kan du tillbringa din tredje termin i Amman, Jordanien eller Kairo, Egypten för att utveckla dina språkfärdigheter. Att vistas i ett land där språket talas ger alltid en större kunskap om både språk, kultur, om dig själv samtidigt som du får ett rikare ordförråd.

Då du studerat två terminer grundkurs I och grundkurs II och har 60 hp, kan du välja att tillbringa en termin utomlands. Vi har avtal med Language Center vid University of Jordan i Amman och International Language Institute, ILI i Kairo. Detta är möjligt på höstterminer när du är antagen och registrerad på fortsättningskursen.

Studier i MSA

På Language Center testas studenternas språkfärdigheter vid ankomst och man placeras i en grupp som passar i nivå. All undervisning sker på standardarabiska (MSA) och inga delar genomförs på något annat språk. Har man inte det specifika ordet, så får man beskriva tills man hittar det. Detta sätt gör att man får ett stort ordförråd ganska snabbt.
Undervisningen är ca 16 timmar per vecka fördelat på fyra dagar.

Language Center erbjuder även extraundervisning utanför schemat. Två timmar av vardera grammatik, dialekt och konversation finns det möjlighet att delta i för att ytterligare förbättra språkfärdigheten. Det finns också ”Language Partners” som du kan träffa så ofta och så mycket du och din partner kommer överens om.

Dialekt

Den arabiska som studeras är standardarabiska och den är densamma över hela den arabiskspråkiga världen. Det är inte samma form av arabiska som talas spontant i dessa länder, så det skiljer sig rätt mycket mellan det du studerar om dagarna på Language Center och det du hör runt om dig i vardagslivet i Amman.

Tidigare studenter har valt att själva anlita en privatlärare för att lära sig den dialekt som talas i Jordanien. Om du också tar alla tillfällen att använda arabiskan i alla vardagliga situationer och passa på att tala med studenter på campusområdet och i staden så övas du väl i den dialekt som talas i Amman under din termin. Du kommer sedan att examineras genom ett muntligt prov när du är tillbaka i Göteborg igen.

Kursen ”Vetenskaplig teori och metod” som ingår i AR1300 läses på distans under din utlandstermin.

Hur söker jag?

Du ansöker som vanligt till fortsättningskurs i arabiska, AR1300 via www.antagning.se innan den 15 april. Därefter anmäler du ditt intresse för en utbytestermin till studievägledaren i arabiska. Det behöver du göra senas den 1 juni.
När du gjort detta får du utförligare information och anmälningsformulär som ska skickas till Language Center.
Du behöver ha klarat dina kurser för att du ska kunna bli erbjuden en plats på utbytesterminen.

Ekonomi

Kursavgiften för studierna vid Language center betalar SPL. Du får själv stå för kostnader för kurslitteraturen. Om du väljer att läsa dialekt vid språkinstitut står du själv för den kostnaden.

Du söker som vanligt studiemedel via CSN, du söker som om du skulle studera i Göteborg då du är registrerad på kursen som ges vid campus.
 

Studievägledning

Eva-Lena Axelsson

Ann-Christin Undeby

Se våra telefontider och besökstider

Adress: Renströmsgatan 6, plan 4, korridor F

E-post: studievagledning.arabiska@sprak.gu.se

FAQ - vanliga frågor och svar

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2017-08-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?