Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tjeckiska - Grundnivå

Vid Göteborgs universitet kan du läsa tjeckiska som nybörjarspråk. Vi ger kurser i tjeckiska på grundnivå upp till 90 högskolepoäng.
Tjeckiska talas av drygt 10 miljoner människor och är ett av EU:s officiella språk. Närmast släkt är tjeckiskan med slovakiskan och sedan med polskan. Tjecker och slovaker förstår varandra utan större problem. Det betyder att studenter i tjeckiska lätt kan lära sig förstå slovakiska.

Tjeckiskan har skrivits sedan tidig medeltid och det tjeckiska skriftspråket började formas redan i början av 1400-talet. Den tjeckiska bibelöversättning som publicerades 1579-94 spelade sedan en central roll för tjeckiskans normering.

Den moderna tjeckiskan kännetecknas av ett allmänt etablerat talspråk som skiljer sig kraftigt från det normerade skriftspråket. Detta talspråk förekommer flitigt i medierna och i all form av muntlig kommunikation, medan det normerade språket främst används i officiella sammanhang och nyhetsrapportering.

Undervisningen i tjeckiska är helt nätbaserad och ges på distans. I kurserna ingår skriftlig och muntlig språkfärdighet, grammatik och fonetik, textläsning och översättning, litteratur, kultur och historia samt läsning av äldre texter och språkhistoria. På alla kurser läggs tonvikt också på teoretiska moment. Det är inga obligatoriska träffar på kurserna.

Mer information om våra kurser i tjeckiska på grundnivå hittar du genom att följa länkarna till höger på denna sida.

Länk till slaviska språk på avancerad nivå.

Våra kurser i tjeckiska är inställda tills vidare!

För information om omtentor i ämnet, kontakta studievägledare

Omtentamen vid SPL

Om du saknar något eller några resultat för att kursen ska vara slutförd så har du chansen att avsluta din kurs.
Läs mer om omtentamen här.

Studievägledning

Karin Wester

Se telefontider och besökstider

Adress: Renströmsgatan 6, plan 4, korridor F

E-post

studievagledning.slaviska@sprak.gu.se

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2013-02-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?