Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Axel Hörstedt

Doktorand

Axel Hörstedt
Doktorand
Latin
axel.horstedt@sprak.gu.se

Postadress: Box 200, 40530 Göteborg
Besöksadress: Lundgrensgatan 7 , 41256 Göteborg


Institutionen för språk och litteraturer (Mer information)
Box 200
405 30 Göteborg
www.sprak.gu.se
spl@sprak.gu.se

Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 405 30 Göteborg

Om Axel Hörstedt

Projektbeskrivning

Mitt avhandlingsprojekt handlar om de dissertationer (avhandlingar av olika slag) som skrevs på de svenska gymnasierna från 1623 till ca. 1820. Dessa texter är av varierande art och behandlar flertalet ämnen, bl.a. teologi, filosofi, språk, retorik och historia. I många fall är dissertationerna uppställda i tes-form (theses). Texterna är ofta korta, mellan tre och femton sidor. De olika dissertationerna har dessutom varierande funktion. Somliga är rena övningstexter, andra har används för lektorer när de sökte tjänst, och vissa har högre vetenskapliga anspråk. Min forskning går ut på att beskriva hur dessa texter fungerade i sin samtid, såväl språkligt som innehållsmässigt. Jag frågar också varför de trycktes och försöker sätta in dem i ett skolhistoriskt sammanhang.

Bakgrund

Jag har magisterexamen med latin som huvudämne. Jag har även gymnasielärarexamen och är legitimerad gymnasielärare i latin, italienska, svenska och människans språk. Mina examina har jag från Uppsala universitet. Som lärare har jag sedan 2010 arbetat på Katedralskolan i Uppsala. Där var jag också facklig ordförande för skolans lokalavdelning för LR 2013/2014.

Senaste publikationer

Nylatin
Axel Hörstedt
Classica, Artikel i övriga tidskrifter 2015
Artikel i övriga tidskrifter

Visar 1 - 2 av 2

2016

2015

Nylatin
Axel Hörstedt
Classica, Artikel i övriga tidskrifter 2015
Artikel i övriga tidskrifter

Visar 1 - 2 av 2

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2017-01-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?