Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Rasmus Bernander

Doktorand

Rasmus Bernander
Doktorand
Afrikanska språk
rasmus.bernander@sprak.gu.se
031-786 4477

Rumsnummer: H710
Postadress: Box 200, 40530 Göteborg
Besöksadress: Lundgrensgatan 7 , 41256 Göteborg


Institutionen för språk och litteraturer (Mer information)
Box 200
405 30 Göteborg
www.sprak.gu.se
spl@sprak.gu.se

Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 405 30 Göteborg

Om Rasmus Bernander

Projektbeskrivning / Avhandlingsprojekt

Syftet med mitt avhandlingsprojekt är att beskriva verbstrukturen i ett bantuspråk som kallas manda (N11) och som talas vid kusten längs Malawisjön (Nyasa), vid Tanzanias sydöstra gräns. Språket har få talare och har i princip inte blivit dokumenterat överhuvudtaget (bortsett från en bibel från 1937). Talarna håller på att överge manda för de större och mer inflytelserika språken swahili och engelska, något som stärker behovet av dokumentation.

Manda ligger på gränsen, inte enbart geografiskt utan även lingvistiskt, i direkt kontakt med många andra språk och mellan två undergrupper av bantufamiljen där det är oklart vilken av dem språket egentligen tillhör.

Bantuspråken, vilka manda tillhör, är kända för sin komplexa verbmorfologi, där tillochmed en hel sats kan uttryckas enbart med en rikligt prefigerad och suffigerad verbrot och där flera grader av olika tempusformer ofta förekommer, t.ex. fyra preteritum och tre futurum. För att kunna dra generella slutsatser om språkets struktur och utveckling, är det således viktigt att studera mandas verbparadigm.

Min studie bygger på historiskt-komparativa och typologiska teorier om tempus, aspekt, modus och verbavledning, samt grammatikalisering, omanalys, lån och andra kognitiva och kontaktpåverkansbaserade förändringsprocesser. Materialet till studien kommer jag samla in på plats och med hjälp av talarna själva, främst genom elicitering och inspelningar av t.ex. spontant tal och sagor/fabler.
 

Senaste publikationer

The grammaticalization of kotok into a negative marker in Manda (Bantu N.11)
Rasmus Bernander
Linguistics, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2018
Artikel i vetenskaplig tidskrift

Visar 1 - 1 av 1

2018

The grammaticalization of kotok into a negative marker in Manda (Bantu N.11)
Rasmus Bernander
Linguistics, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2018
Artikel i vetenskaplig tidskrift

Visar 1 - 1 av 1

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2017-01-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?