Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Rut Elliot Blomqvist

Doktorand

Rut Elliot Blomqvist
Doktorand
Engelska
rut.elliot.blomqvist@sprak.gu.se
031-786 1839

Rumsnummer: H513
Postadress: Box 200, 40530 Göteborg
Besöksadress: Lundgrensgatan 7 , 41256 Göteborg


Institutionen för språk och litteraturer (Mer information)
Box 200
405 30 Göteborg
www.sprak.gu.se
spl@sprak.gu.se

Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 405 30 Göteborg

Om Rut Elliot Blomqvist

Avhandlingsprojekt

Vårt samhälle talar mycket om hållbarhet men gör enligt miljöforskare inte tillräckligt för att anpassa sig till de planetära gränserna. En delförklaring till detta är att mänsklig moral har svårt att hantera den globala ekonomins långsiktiga och storskaliga miljöproblem. Mitt avhandlingsprojekt har som utgångspunkt en övertygelse om att det Martha Nussbaum kallar den narrativa fantasin kan användas för att utöka vår moraliska räckvidd. Jag analyserar skönlitteratur i climate fiction-genren – just nu av Margaret Atwood, Kim Stanley Robinson, och Jonathon Porritt – i koppling till den vetenskapliga och politiska hållbarhetsdiskursen. Detta tar formen av ett tematiskt utforskande av olika positioner i frågan om vilken typ av förändring miljöproblem kräver av det mänskliga samhället – från business as usual till radikal förändring, reformer till revolution, teknologiska lösningar till teknofobi, hållbar utveckling till samhällsomställning, (grön) tillväxt till nedväxt.

Eftersom miljöproblem inte kan förstås med hjälp av någon enskild forskningsdisciplin är min forskning inom miljöhumaniora tvärvetenskaplig; jag arbetar inom det växande ekokritiska teoretiska fältet där jag försöker skapa en bred analys av hållbarhetsbegreppet utifrån kunskap från natur-, samhälls-, och humanvetenskaperna samt från konsten själv.

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2017-01-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?