Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Slovenska

Slovenska talas av omkring 2 miljoner människor i Republiken Slovenien samt av några tiotusen människor vardera i de angränsande delarna av Italien (i synnerhet Trieste och Gorizia) och Österrike (Kärnten).

Slovenskan har jämfört med övriga slaviska språk kanske det enklaste grammatiska systemet och uttalet. En betydande komplikation är dock att det finns stora skillnader mellan vardagligt språk och det normerade standardspråket. Den viktigaste skillnaden, förutom i ordförrådet, består i att man i vardagligt språk kraftigt reducerar obetonade vokaler så att de uttalas [ə] eller helt faller bort.

De tydligaste västliga influenserna kommer i slovenskan från tyskan, vilket är särskilt påtagligt i vardagsspråkets ordförråd, men i viss mån även från italienskan. I det normerade standardspråket har det däremot länge varit en strävan att undvika icke-slaviska lånord. I stället har man bildat en rad egna inhemska ord, även om de flesta europeiska språk har ett gemensamt internationellt ord.

Ämnet slovenska är mycket ungt vid vårt universitet. De första reguljära kurserna startade hösten 2004.

 

Hans Åkerströms bibliografi över slavisk skönlitteratur översatt till svenska.

Utbildningar i slovenska

Vi erbjuder utbildningar på:

Grundnivå

Studievägledning

Karin Wester

Se telefontider och besökstider

Adress: Renströmsgatan 6, plan 4, korridor F

E-post: studievagledning.slaviska@sprak.gu.se

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2010-03-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?