Kristendomen växer i Kina

Nyhet: 2017-06-16

3 frågor till sinologen Fredrik Fällman, som den 10 juni medverkade och höll föredrag vid Reformationsjubiléet i Wittenberg, där 500-årsminnet av att Martin Luther spikade upp sina 95 teser på Slottskyrkans port firas med ett stort program under hela året.

Kina är inte det första de flesta tänker på i samband med Martin Luther och reformationen. Vad kommer det sig att du, som Kina-kännare, blev inbjuden till Reformationsjubiléet?

– Arrangörerna ville ha en internationell prägel på den ekumeniska temavecka där Kina-dagen ingick, och protestantisk kristendom är den snabbast växande religionen i Kina sedan flera decennier. Jag är en av Europas främsta experter på kristendomen i det moderna Kina, har forskat och skrivit mycket om detta under tjugo år, och därför hörde de av sig till mig för att få en forskares perspektiv.

Ditt föredrag hade temat ”Varför växer kristendomen i Kina?” – kan du bjuda på det korta och snabba svaret på den frågan?

– Kristendomen växer i Kina eftersom det finns ett ideologiskt och andligt vakuum sedan Mao Zedongs död 1976. När han dog förändrades samhället radikalt både politiskt, ekonomiskt och kulturellt. Från slutenhet gick man mot betydligt större öppenhet, också för religion. Trots att den kinesiska regimen hårt kontrollerar religionsutövningen finns det idag en större acceptans i det kinesiska samhället för att vara troende.

Vilka deltog?

– Kina-dagen leddes av Dr. Uta Andree och Dr. Liu Ruomin från Missionsakademie vid Hamburgs universitet, men medverkade gjorde också Margot Kässman, tidigare biskop och ledare för Tysklands evangeliska kyrka (EKD), flera regionala tyska kyrkliga ledare och teologer och sinologer från Hamburg och Frankfurt. En delegation från Kinas kristna råd med vicepresident Dr. Lü Dezhi i spetsen deltog också, tillsammans med flera rektorer för teologiska seminarier runt om i Kina.

AV:

Artikeln publicerades först på: hum.gu.se