Länkstig

Angeredselever gavs ny bild av högre studier

elever, folkhögskolan i Angered Onsdag 5 april var det dags för Folkhögskolan i Angered att besöka oss på institutionen för språk och litteraturer och få se hur det skulle kunna vara att komma hit som student.

Detta var uppföljningen av en samverkan som startade under höstterminen, då två studenter från Internationella språkprogrammet tillsammans med en studievägledare från institutionen för språk och litteraturer besökte Folkhögskolan för att berätta om möjligheterna att studera på Göteborgs universitet och kanske också studera språk.

Linda Karlsson Hammarfelt, universitetslektor i tyskaLinda Karlsson Hammarfelt, biträdande universitetslektor i tyska, inledde med en kort föreläsning om akademiskt skrivande och eleverna fick fundera runt texter och fick med sig bra tankar om vad som skiljer en akademisk text mot andra texter och varför det är så viktigt med referenser och källhänvisning.

Vidare höll studievägledare Helena Mindedal ett pass om studieteknik – hur kan man förbereda sig för att klara studier på universitetsnivå, hur lär man sig på bästa sätt och hur ska man ta sig an en kurs med mycket material? Det var nog många som fick en del aha-upplevelser, som Ocean Nzuzi:

– Jag har alltid tänkt att universitetsstudier är för svårt för mig!

Efter en kort genomgång med Ann-Christin Undeby, också studievägledare vid institutionen för språk och litteraturer, om hur man ansöker till universitetsstudier så fick besökarna gå till universitetsbilioteket för att få information om hur man söker information, källor och få inblick i vilket övrigt stöd man kan få genom dem.

– Det här var jättebra information och nu har jag skaffat bibliotekskort också, sa Asha Faqid, en av eleverna.

– Alla som var med var jättenöjda, sa Anna Bryntse, studievägledare på Folkhögskolan i Angered. De tyckte att det var väldigt tankeväckande med samtalet kring studieteknik och att man kan använda Humanistens bibliotek för studier om man har svårt att koncentrera sig hemma. Några av våra deltagare har redan läst på universitet i sitt hemland, andra har kort utbildningsbakgrund och många är nyfikna på universitetsstudier. Jag är övertygad om att besöket på Humanisten kortade avståndet till högre studier. Studievägledarna som tog emot oss var så öppna, ödmjuka och välkomnande!

Kanske ser vi några av våra besökare som studenter längre fram?