• Från Gaza till Göteborg med kommunikation i fokus

[2017-02-21] Med en bakgrund som översättare åt CNN och kommunikatör på ett universitet i Gaza kom Hala Alaraj till Sverige och fick börja om från noll. Efter praktik på Göteborgs universitet har hon i dag ett nystartsjobb och jobbar med webb, studenter i arabiska och alumner.

• Humanisten har fått två nya excellenta lärare

[2017-01-23] Två nya excellenta lärare har antagits vid Humanistiska fakulteten: Pia Köhlmyr och Ingrid Lindell. Tillsammans med Hanna Markusson Winkvist, som fick utnämningen i förra ansökningsomgången, kommer de nu att ingå i Pedagogiska akademin - ett nystartat fakultetsöverskridande nätverk för pedagogisk utveckling vid Göteborgs universitet.

• Ordföljdens betydelse för förståelsen vid översättningar

[2017-01-16] Förändringar i ordföljd och meningsbyggnad när en text översätts mellan svenska och engelska görs i hög grad för att säkerställa att textens syfte bevaras eller till och med tydliggörs. En ny avhandling vid Göteborgs universitet visar att informationsstrukturen, vilken information som läggs först och sist i en mening, ofta ändras vid översättning - även när originalets informationsstruktur hade varit möjlig.

• Få ut det mesta och bästa ur LinkedIn

[2017-01-13] Tillhör du dem som inte tycker att det spelar någon roll om du är med i LinkedIn när du är student eller ung alumn? Fundera en gång till samtidigt som du passar på att få värdefulla tips av en som jobbar på LinkedIn - Jens Skyman - tidigare student från Handelshögskolan.

• En ny ledning tar vid på Humanisten

[2017-01-09] - Ingen av vår tids stora frågor, om exempelvis demokrati och människovärde eller om miljö och klimat, kan lösas utan kunskaper inom humaniora. Det påpekar Marie Demker och Göran Larsson, ny dekan respektive prodekan på Humanistiska fakulteten från 1 januari 2017. Men båda betonar också vikten av att humanister blir mer offensiva.