• Kristendomen växer i Kina

[2017-06-16] 3 frågor till sinologen Fredrik Fällman som den 10 juni medverkade och höll föredrag vid Reformationsjubiléet i Wittenberg, där 500-årsminnet av att Martin Luther spikade upp sina 95 teser på Slottskyrkans port firas med ett stort program under hela året.

• Fotbollsmetaforer blir en allt större del av språket

[2017-06-13] Uttryck från fotbollens värld används i en allt större utsträckning i det svenska språkbruket. Bland annat är det inom media och politik som fotbollsmetaforer har blivit vanliga. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

• Sommargrammatik - fräscha upp din skolgrammatik inför terminsstarten

[2017-06-12] Börjar du någon av våra grundkurser i språk till hösten? Då är kanske en kort repetitionskurs i grammatik något för dig!

• Hon får pris för betydelsefulla insatser inom humaniora

[2017-05-11] Anna Blennow, universitetslektor i latin, tilldelades det Lagergrenska priset 2017 för "betydelsefulla insatser genom att öka intresset för humanistiska studier med anknytning till Rom och Italien och för den verksamhet som bedrivs vid Svenska Institutet i Rom¿. Priset delas ut av föreningen Svenska Rominstitutets Vänner och överräcktes av kronprinsessan Victoria vid en ceremoni på prins Eugens Waldemarsudde i samband med föreningens firande av sin 80-årsdag.

• Satsflätor med relativsats har undersökts i spontant språkbruk

[2017-05-11] Satsflätor är en typ av meningar där ett led står i en sats men tolkas i en annan sats. Satsflätor med att-sats förekommer i många språk men satsflätor med relativsats har bara observerats i svenska, norska och danska. En ny avhandling vid Göteborgs universitet kan leda till att de grammatiska mönstren i dessa nordiska språk kan uppmärksammas mer i internationell forskning.