Om presenteringskonstruktioner i svenska

Seminarium

Elisabet Engdahl håller ett seminarium baserat på en undersökning av presenteringskonstruktioner i isländska och svenska. Under vilka omständigheter kan man i svenska använda agentiva verb?

Tillsammans med Annie Zaenen och Joan Maling håller Elisabet Engdahl på med en jämförande undersökning av presenteringskonstruktioner i isländska och svenska. Undersökningen har visat på en del skillnader som behöver belysas ytterligare. Under vilka omständigheter kan man i svenska använda agentiva verb? Medan detta går bra i (1) och (2),

(1) Det arbetar cirka 5000 människor här.
(2) Det sjunger en trevlig teknolog i vår kör. (SAG 3:400)

går det knappast att lägga till agentorienterade adverbial som motvilligt och entusiastiskt. Sättsadverbial verkar gå bättre, som i (3).

(3) Det grälade ett par högljutt vid busshållplatsen.

Förhoppningsvis kan seminariet hjälpa till att reda ut dessa och några ytterligare restriktioner.
(Seminariet kommer att hållas på svenska.)

Föreläsare: Elisabet Engdahl

Datum: 2017-11-23