Texter som pekar ut: Om lokal och global indexikalitet

Seminarium

Anders Björkvall-Gustav Westberg-Sara van Meerbergen, Örebro och Stockholms universitet håller i detta gästseminarium inom seminarieserien Språk och rumslighet som ingår i forskningsområdet Språk i samhällskontext vid institutionen för språk och litteraturer. Alla intresserade är välkomna!

Vi tar avstamp i den analys av anslagstavlor som vi gjorde inom ramen för projektet "Anslagstavlan 2016 - ForskarFredag". Vi tillämpade då begreppen indexering (Scollon och Scollon 2003) och mediering (t.ex. Thurlow och Jaworski 2010; Järlehed 2011) för att beskriva och förstå hur anslagstavlor pekar ut och medierar olika platser för, och typer av, lokalt och globalt lärande. På seminariet utökar vi diskussionen utifrån ett planerat projekt om flygplatser. Mer konkret vrider vi vårt fokus mot hur globala flöden av människor styrs genom skyltar och andra materiella resurser (jfr Fuller 2002), från incheckning, till säkerhetskontroll, shopping, gate, flygning, ankomst, passkontroll och vidare. Exempelvis kommer vi att diskutera följande frågor: Hur indexeras det globala och lokala (via skyltar, pilar, tavlor) på flygplatsen? Vilken värld medieras på flygplatserna?

Föreläsare: Anders Björkvall, Örebro universitet, Sara Van Meerbergen, Stockholms universitet, Gustav Westberg, Stockholms universitet

Datum: 2017-11-22

Kategorier: Humaniora, Forskning